5 tips om voorzichtig geld te beleggen


Het is een gegeven dat financiële markten onzeker en constant aan verandering onderhevig zijn. Een consistente en veilige beleggingsstrategie kan rust geven in onzekere tijden. Lees hieronder 5 tips om voorzichtiger te beleggen.

  1. Dividend als uitgangspunt

Een op het moment hoog dividend en een goed dividendbeleid geven je een goede basis om in te schatten of je de juiste keuze maakt. Wie voorzichtig belegt, besteedt liever geen aandacht aan zogenaamde ‘groeibedrijven’ die nog nooit winst hebben gemaakt.

  1. Meerdere beleggingen

Als je je geld over veel verschillende beleggingen spreidt, verlaag je het beleggingsrisico. Zoals de Engelsen zeggen: don’t put all your eggs in one basket. Je zult minder schade ervaren als één bedrijf verlies maakt, of een hele sector omvalt. Mensen die zich tegen een crisis willen bewapenen, waarbij bijna alles daalt, kan met dit met garantiebeleggingen doen.

  1. Verdiep je in garantiebeleggingen

Er zijn veel verschillende soorten garantiebeleggingen. Je krijgt je inleg vrijwel altijd aan het einde van de looptijd (vaak 3 tot 5 jaar) terug. Een mogelijke keerzijde is dat garanties vaak relatief hoge kosten hebben en dat je een deel van het beleggingsrendement moet inleveren als de beurzen stijgen.

  1. Trek je niks aan van tips

Groeibedrijven vallen vaak in de categorie ‘gouden tips.’ Bepaalde beursexperts kunnen afgeleid worden door bijzondere toekomstscenario’s. Soms krijgen ze gelijk, maar als dat niet zo is draaien beleggers hiervoor op. Het is daarom handiger om jouw eigen strategie te volgen.

  1. Laat je niet misleiden door je gevoel

Je gevoel is je grootste vijand als het gaat om beleggen. Angst en gretigheid kunnen er al snel toe leiden dat je niet de meest handige keuze maakt. Als je zenuwachtig bent, doe je vaak ook meer transacties en ben je meer kwijt aan kosten. Het gevolg is dat een groot deel van je beleggingsrendement hierdoor verdwijnt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *