Air Liquide zet vol in op waterstof


Toyota en Hyundai zijn al met de waterstofauto gestart. De komende jaren worden er meer merken op de markt verwacht. Dit zegt Jaap Oldenziel, hij is manager industrial affairs bij de Franse gasproducent Air Liquide.

Air liquide investeert in waterstoftankstations

Air Liquide is wereldmarktleider op het gebied van industrieel gas. Het 113 jaar oude bedrijf levert in meer dan 75 landen. Air Liquide heeft een notering aan de Euronext in Parijs.
In 2014 opende het bedrijf een eerste waterstoftankstation in het Nederlandse Rhoon. Gezien de ontwikkelingen in de markt, is het verstandig een verdere uitbreiding van het aantal verkooppunten te plannen rond 2019, aldus Oldenziel.
Intussen is Air Liquide in Duitsland al betrokken bij de aanleg van een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Het bedrijf participeert hierin samen met Total, Shell en enkele automerken. De Duitse overheid is door investering zelf ook betrokken bij dit netwerk.

Eerste waterstofauto’s op de weg

Hyundai heeft op 8 april 2015 de eerste Hyundai ix35 Fuel Cell exemplaren aan haar eindgebruikers in Nederland afgeleverd. Er zullen er dit jaar in Nederland in totaal zo’n 50 worden geleverd. De ix35 Fuel Cell rijdt geheel op waterstof en heeft een consumentenprijs van ruim 66.000 euro.
Air Liquide ziet waterstof als één van de mogelijkheden om in de toekomst als bedrijf verder te groeien. Het bedrijf bereidde in de afgelopen periode de uitgifte voor van een nieuwe obligatielening. Op 3 juni zal deze worden geplaatst. De totale waarde van de lening bedraagt 500 miljoen euro en de looptijd zal 10 jaar zijn. De couponrente is vastgesteld op 1,25 procent.

Sponsoring van zuinigheidraces

Air Liquide zoekt ook contacten binnen de sport. Zo heeft het bedrijf afgelopen week een contract getekend met het Green Team Twente. Dit team reed op zaterdag 23 mei mee in de Shell Eco-Marathon waar gestreden werd om het predicaat ‘zuinigste auto’. Door deze sponsoring kan het Green Team Twente eind juni meerijden in de volgende race in het Engelse Rockingham.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *