Beleggen in aandelen: berenmarkt of stierenmarkt?


Wie de juiste beslissingen wil maken bij het beleggen in aandelen, moet in ieder geval op de hoogte zijn van de betekenis van enkele belangrijke begrippen die bij het beleggen in aandelen gebruikt worden. Twee belangrijke begrippen waar je als belegger mee te maken kan krijgen bij het beleggen in aandelen, zijn de begrippen ‘berenmarkt’ en ‘stierenmarkt’. Maar wat houden deze begrippen precies in? Dat lees je in dit artikel.

Beleggen in aandelen: de berenmarkt

De berenmarkt wordt ook wel de bear market genoemd. Een berenmarkt klinkt misschien wat vreemd, maar een berenmarkt op de beurs betekent simpelweg dat de aandelen over het algemeen een neerwaartse trend vertonen. Dit kan komen omdat het wat slechter gaat met de economie op het moment, maar ook omdat beleggers te veel negatief economisch nieuws hebben gehad en hierdoor wat minder happig zijn met het beleggen in aandelen. De trend gaat overigens niet recht naar beneden bij de berenmarkt, maar in schommelingen. Het kan dus voorkomen dat de koers even omhoog gaat, maar bij een berenmarkt gaat de koers hierna weer omlaag. Waarom een markt met een neerwaartse trend een berenmarkt wordt genoemd? Dit heeft te maken met de manier waarop een beer zijn prooi aanvalt. Word je door een beer aangevallen, dan word je namelijk op de grond gedrukt en ga je dus omlaag.

Beleggen in aandelen: de stierenmarkt

Als er wordt gesproken over een stierenmarkt, is de koers van de aandelen over het algemeen aan het stijgen. Ook dit gaat niet in een rechte lijn, maar in schommelingen met kleine dalingen en weer iets hogere stijgingen. Logischerwijs is een stierenmarkt positiever voor beleggers dan een berenmarkt, simpelweg omdat de markt zich in een opwaartse trend bevindt en dus veel winsten op kan leveren. De reden dat een markt met een stijgende koers een stierenmarkt wordt genoemd, heeft te maken met het feit dat een stier zijn prooi optilt bij het aanvallen.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *