Bruna verkeert financieel in zwaar weer


Het gaat slecht met boekhandel Bruna. De boekenverkoper zit in financieel zwaar weer momenteel. PostNL en ING hebben als aandeel hun hulp aangeboden aan het noodlijdende concern. Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de situatie bij Bruna.

Het FD heeft vandaag uit de doeken gedaan hoe het ervoor staat bij Bruna. In het jaarverslag over 2015 is te lezen hoe het boekenconcern met een schrijnend tekort aan werkkapitaal kampt. De investeringen zijn in de afgelopen tijd behoorlijk de lucht ingeschoten, doordat de winkelketen zich met de steeds sterker wordende online concurrentie moet meten. Ondertussen laten consumenten het in de winkel afweten, en lopen de inkomsten aan de kassa behoorlijk terug, zo weet de financiële nieuwsbron te melden.

De beide aandeelhouders laten het er niet bij zitten, en gaan Bruna financieel bijstaan om er weer bovenop te komen. De bank en de postgigant laten weten er alles aan te doen om continuïteit voor de boekenketen te waarborgen. Zo mag Bruna gebruik maken van de vrije kaspositie waar Postkantoren BV over beschikt. Mocht de situatie niet anders toelaten, dan is ING zelfs bereid om bij te springen met een overbruggingskrediet van 5 miljoen euro, zo laat het FD weten.

Dit bericht is niet de eerste domper voor de noodlijdende boekwinkelketen. Zo kwam eerder dit jaar al het nieuws naar buiten dat topman van Bruna Fred Zeegers op non-actief werd gesteld. Hij en de raad van commissarissen zouden volgens de officiële berichtgeving een ‘verschil van inzicht’ hebben.

Op wat voor termijn de plannen om Bruna te redden zullen worden uitgerold en op welke termijn er verbetering wordt verwacht, vertelt het bericht niet.Bruna is zeker niet de eerste winkelketen die lijdt onder de verandering van het consumentenlandschap. Eerder ging V&D al failliet en scheelde het weinig, of was Blokker eveneens kopje onder gegaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *