Een huis zonder hypotheek kopen


Wie genoeg vermogen heeft opgebouwd kan natuurlijk van alles met zijn geld doen. Het is bijvoorbeeld een optie om een nieuwe woning te kopen zonder daar een hypotheek op af te sluiten. Dit wordt dan ook regelmatig gedaan. Hier zijn natuurlijk voordelen en nadelen aan. Dit maakt dat het niet voor iedereen even geschikt is als optie. Toch is er ook een groep die hier flinke voordelen uit kan halen. Het is dan wel belangrijk om precies te weten wat deze voordelen en nadelen dan zijn. Aan de hand daarvan is het mogelijk om een goede afweging te maken.

De voordelen
In de eerste plaats zijn er natuurlijk twee logische voordelen. Er is immers geen rente en aflossing meer te betalen. Vooral in het geval van rente is dit een sterk voordeel te noemen. Dit is immers een flink bedrag dat na de aankoop gewoon in de eigen zak blijft terwijl dit anders naar de bank of hypotheekverstrekker was gegaan. Waar het aflossing betreft is dit voordeel slechts relatief. De sleur van de maandelijkse betalingen zal wegvallen, maar dat neemt niet weg dat het bedrag wel betaald moet worden. Dit wordt immers gewoon ut het eigen vermogen bekostigd. Dit is dus een relatief voordeel.

De nadelen
Het geld is weg. Dit is misschien wel het belangrijkste nadeel waar veel mensen overheen kijken. Natuurlijk is er wel het bezit van de woning, maar zolang deze niet verkocht is, is er simpelweg ook geen geld. Een woning is immers een woning en daar kunnen geen boodschappen mee worden gedaan. Daarnaast zal het ontbreken van een hypotheek zich wreken in de inkomstenbelasting. Er zijn immers minder aftrekposten. Dit betekent dus dat de inkomstenbelasting die moet worden afgedragen een stuk hoger zal zijn dan wanneer dit wel het geval zou zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *