Gezamenlijk een huis kopen wordt steeds populairder


Nu de huizenprijzen snelle stijgingen vertonen worden ook nieuwe mogelijkheden om dan toch een droomhuis dat te duur is te kunnen kopen verkend. Eén van die mogelijkheden is het kopen van een woning op meerdere inkomens. Hierbij moet dan niet gedacht worden aan het kopen van een woning door gezinnen van tweeverdieners, maar letterlijk door meerdere gezinnen. In sommige gevallen worden zelfs drie of vier partijen betrokken bij het plan. Hier zitten zoals verwacht mag worden natuurlijk voordelen en nadelen aan. Het is echter goed om duidelijk te stellen wat deze voordelen en nadelen dan eigenlijk zijn.

Wel kopen
Een groot voordeel is natuurlijk dat door het samen inleggen om de vraagprijs te kunnen ophoesten betekent dat er veel meer opties zijn met betrekking tot de woningmarkt. Er kan voorbij het eigen budget worden gekeken naar woningen die bijvoorbeeld groter zijn of een betere ligging hebben. Dit zorgt ervoor dat een bepaalde mate van geluk die anders niet bereikt zou worden dan toch nog bereikt kan worden. Bovendien kunnen op deze manier een heleboel vervelende kwesties, zoals de lange wachttijden voor sociale huurwoningen, worden omzeild. Het lijkt in grote mate op het samenwonen in een studenten huis en kan dus ook erg gezellig zijn.

Niet kopen
De nadelen liggen hier echter dicht tegenaan. Zo is er weinig mogelijkheid tot privacy. Er zijn immers altijd meerdere gezinnen die in het huis wonen. Dit kan bijvoorbeeld voor rijen bij het toilet of de badkamer zorgen. Soms is er simpelweg geen tijd om hierop te wachten. Dit kan vervolgens weer tot irritaties leiden. Hier moet dan ook een oplossing voor gevonden worden omdat de partijen door de koop simpelweg aan elkaar verbonden zijn. Dit kan het heel lastig maken wanneer de spanningen toch hoog oplopen. Dit is voor veel mensen een reden om niet voor deze optie te kiezen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *