Griekse minister van Financiën Varoufakis maakt aftreden bekend


Een dag na het referendum in Griekenland heeft de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zijn aftreden aangekondigd. Dat is wat de minister zelf mededeelde afgelopen maandag op Twitter. Volgens eigen zeggen vervult Varoufakis de wens van meer andere Eurolanden, die hem liever niet meer welkom heten aan de vergadertafel in Brussel. Hij stelt dat op zijn eigen blog, hierop is ook zijn volledige verklaring te lezen. Varoufakis vertelde dat premier Alexis Tsipra oordeelde dat zijn vertrek beter zou zijn voor de onderhandelingen. Hierna besloot hij afgelopen maandag het ministerie van Financiën te verlaten.

Naar aanleiding van de uitslag van het referendum afgelopen zondag heeft ook voormalig premier en leider van de oppositiepartij Nieuwe Democratie Antonis Samaras zijn functie neer gelegd. Hij vertelde het volgende op de nationale televisie: “Onze partij heeft een nieuwe start nodig, daarom heb ik besloten om vandaag mijn leiderschap neer te leggen.” De uitslag van het referendum afgelopen zondag in Griekenland gaf aan dat 61% van de Grieken het niet eens was met de voorstellen van de Europese geldschieters.

Dinsdag overleg

De leiders van 19 Eurolanden zullen dinsdag in Brussel overleg hebben over de uitkomst van het Griekse referendum. Eerder die dag komt de Eurogroep bijeen om de Europese top voor te bereiden. Dat is de tweede speciale top in korte tijd over Griekenland.

Tsakalotos

Persbureau Reuters is er via een regeringsbron achtergekomen dat de vrijgekomen functie van de minister van Financiën overgenomen wordt door Euclid Tsakalotos. Eind april kreeg de huidige onderminister van Buitenlandse Zaken de leiding over het Griekse team. Het team onderhandelde met de ECB en het IMF, dat zijn de toezichthouders van de Europese Commissie. Na een mislukte bijeenkomst van de Eurogroep in Riga kreeg Varoufakis stevige kritiek, waarop de promotie volgde.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *