Het jaar rond financieel gezond


Hoe zorg je dat je geen moment in de problemen komt op het gebied vaan geldzaken? Je verdient immers als het goed is elke maand even veel, maar de ene maand kan flink duurder uitvallen dan de andere. Denk alleen al aan de vakantiemaanden in de zomer en de feestmaand december. In veel gevallen is er dan ook nog een uitschieter in de overige maanden vol verjaardagen en jubilea. Hoe zorg je dan dat je tussen al die uitgaven ook nog zorgt dat je voldoende overhoudt voor je eigen kosten en lasten? Dat doe je door de volgende zaken op orde te houden.

Oude wijsheden lonen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, de oplossing ligt in het verleden, niet in de toekomst. Het is namelijk zo dat oude wijsheden op het gebied van geldzaken vaak in het heden nog altijd van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Door dit niet alleen op je bankrekening te laten gebeuren, maar ook zelf een soort kasboek bij te houden, heb je veel beter grip op je uitgaven. Zo kan je dus in de maanden buiten de dure maanden veel beter in de hand houden wat je allemaal doet en mogelijk dus ook aardig besparen.

Durft te veranderen

Continuïteit in je financiële leven is goed, behalve als deze voortgang je veel te veel geld kost. Houd daarom bijvoorbeeld bij welke contracten je hebt lopen en stap over zodra je de kans krijgt om ervan af te komen en elders goedkoper dezelfde dienst kan krijgen. Zo kan je dus ook zorgen dat je op andere manieren juist weer meer geld overhoudt en je budget over het gehele jaar beter en stabieler wordt. Zo kan je je budget per periode ook beter in de hand houden en kan je aan het eind van het jaar beter voor de dag komen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *