Meer dan een gebouw: 3 manieren om anders tegen architectuur aan te kijken


Hoe vaak kijk jij naar de gebouwen om je heen? Het blijkt dat architectuur veel invloed op je humeur kan hebben en je zowel optimistischer als neerslachtig kan maken. Architectuur heeft, net als kunst, de kracht om een bepaald gevoel bij je op te roepen en je een idee te geven over wie je wilt zijn en met welke waarden je wilt leven. Ben je nieuwsgierig geworden over de invloed die de gebouwen om je heen op je uitoefenen? Lees hieronder nog drie interessante gedachten over architectuur.

Een gebouw reflecteert wie jij op dat moment bent

Of je een gebouw mooi vindt of niet, hangt af van wat voor jou belangrijk is. Als veel dingen in jouw leven op het moment een rotzooi zijn, kun je bijvoorbeeld extra blij worden van een strak gebouw met perfecte proporties. Vaak valt schoonheid je sowieso iets meer op als je een beetje verdrietig bent en kun je hetzelfde effect krijgen van mooie muziek of een mooi boek. Omdat iedereen een andere levenssituatie heeft en een ander geluksniveau, worden verschillende mensen aangetrokken tot andere soorten ‘schoonheid.’

Schijn bedriegt

We kunnen sommige gebouwen mooi vinden omdat ze bepaalde waarden uitstralen waar we ons mee zouden willen verenigen – dat klopt. Toch is het niet altijd zo dat we daadwerkelijk samensmelten met deze waarden (harmonie, schoonheid, rust). In de mooiste gebouwen zijn immers de meest wrede plannen bedacht en hebben de gevaarlijkste mensen uit de geschiedenis hun leven doorgebracht.

Gebouwen stralen optimisme uit

Het is natuurlijk niet allemaal zwart en somber: gebouwen blijven optimisme uitstralen, omdat ze ons aanzetten tot bepaalde idealen, zoals goedheid, gematigdheid en schoonheid. Of die idealen daadwerkelijk in het dagelijks leven slagen is een ander verhaal, maar de rol van architectuur (en kunst) is om ons er constant aan te blijven herinneren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *