Meer vrijheid bij bouwen van eigen huis


Het zal eenvoudiger worden om een eigen huis te (laten) bouwen, het bouwbesluit is gewijzigd. Dit gewijzigde besluit zal officieel ingaan op 1 juli 2015. De laatste tijd worden er steeds meer veranderingen doorgevoerd, zowel bij de hypotheken als bij het bouwen van huizen. Als je wilt gaan bouwen let daarom goed op de nieuwe regels en begin op tijd met onderzoeken om te bekijken of je er aan voldoet.

Voordelen particulieren

Het zal voor particulieren gemakkelijker worden om zelf te beslissen hoe hoog de plafonds en de grootte van de badkamer en wc zullen worden. Dit gaat niet alleen om nieuwe huizen, maar ook om panden die verbouwd zullen worden tot woonhuis. Ook gaan de eisen voor nieuwe studentenhuisvesting omlaag, hierdoor hoopt woonminister Stef Blok het bouwen voor studenten gemakkelijker en aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Niet alles wordt gemakkelijker

Toch zal niet alles makkelijker worden voor de bouwers, een voorbeeld is de toegankelijkheid van de nieuwe gebouwen die bedoeld zijn voor een publieksfunctie zoals voetbalstadions, theaters en zalen. De hoofdingang moet altijd toegankelijk zijn voor rolstoelen en binnen in de gebouwen moet 80 procent van de ruimte voor deze groep toegankelijk zijn.

Ruimte

Winkels moeten 60 procent van hun ruimte toegankelijk hebben voor minder mobiele mensen, alleen wanneer het op technisch gebied niet anders kan is 40 procent ook voldoende. Soms kan dat lastig zijn, want het ligt er ook aan waar dat de winkel zich bevindt en hoeveel ruimte er is. Er zijn de laatste tijd wel volop maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat winkels voor alle mensen toegankelijk zijn, maar niet alle winkels kunnen daar meteen aan voldoen omdat zij of het geld niet hebben of dat er gewoonweg geen ruimte is.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *