Tips voor jonge professionals die een huis willen kopen


Het is voor starters steeds moeilijker om een woning te kopen, en dit is zeker het geval in grote steden als Amsterdam of Utrecht. Erg zonde, als je dat vaste contract en die perfecte baan al hebt binnengesleept. Het feit dat het aantal starterswoningen die in Nederland te koop staan in een jaar met circa 40 procent zijn gedaald, helpt ook niet. Ben je toe aan een paar tips die het hele proces wat aangenamer voor je maken? Lees dan snel verder.

Check je relatie

Als je een partner hebt is het verstandig om, voordat je een huis koopt, zeker te zijn over de toekomst van je relatie. In zulke gevallen kan het handiger zijn om de starterswoning over te slaan en gelijk op zoek te gaan naar een huis waar een gezin in past. Verhuizen met kinderen is altijd een gedoe en met een iets groter huis ben je beter op de toekomst voorbereid.

Verken opties buiten het centrum

Er is meer keuze dan alleen de grote steden. Als je je horizon verbreedt en plekken buiten de Randstad verkent, zul je zien dat je meer waar voor je geld krijgt. Wie liever groter woont en voor minder geld, doet er goed aan om buiten de stad te kijken en rekening te houden met een langere reistijd.

Ontdek wat je rechten zijn

Een starterslening kan een goed steuntje in je rug zijn, die door veel gemeenten wordt aangeboden. Vaak gelden die leningen wel voor een bepaald type woningen. Een kleine lening kan soms net het verschil maken tussen het wel en niet kunnen kopen van een huis.

Ken je verhaal van tevoren

Het gaat hierbij om het hele financiële plaatje. Je moet niet alleen rekening houden met de hypotheek, maar ook elektra, water, gas en gemeentelijke heffingen.

Stel grenzen

Het is een goed idee om altijd wat geld apart te houden – in plaats van al je spaargeld op te maken omdat je meer ging bieden dan je aanvankelijk van plan was. Als je aan het begin voor jezelf bepaalt hoeveel je kwijt wilt zijn aan de hypotheek, weet je waar jouw limieten zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *