Vijf redenen om goed na te denken voor je start met beleggen


Veel mensen horen de succesverhalen (zoals dat van Reyer Roseboom) van het beleggen in aandelen, grondstoffen en/of obligaties en besluiten aan de hand van deze geweldige verhalen om ook te starten met beleggen. Beleggen brengt inderdaad vele voordelen met zich mee en kan zeker interessant zijn als je slim omgaat met je beleggingen, maar natuurlijk krijg je niet alleen te maken met pluspunten als je start met deze vorm van vermogensvermeerdering.

Welke zaken jouw beleggingen tot een minder groot succes kunnen maken en de redenen waarom je goed na moet denken voor je start met beleggen in aandelen, grondstoffen en/of obligaties, lees je in dit artikel. Zo worden in dit artikel de belangrijkste nadelen van beleggen beschreven, waar je zeker rekening mee moet houden als je voor het eerst gaat beleggen.

Risico op een negatief rendement

Als je alleen succesverhalen van beleggen hebt gelezen kun je het misschien niet voorstellen, maar er is ook zeker een negatief rendement te behalen als je start met beleggen. De waarde van je belegging kan namelijk hard stijgen en veel rendement opleveren, maar als de waarde van je belegging daalt kost je dit ook geld. En heb je een forse daling gehad, dan heb je vervolgens wel een hele hoge stijging nodig om het verlies weer op te vangen en de investering in aandelen, grondstoffen en/of obligaties weer terug te winnen. Zorg dus dat je goed optiesadvies inwint.

Voor langere tijd je geld kwijt

Als je geld probeert te verdienen door geld op je spaarrekening te zetten en op deze manier te profiteren van spaarrente, heb je jouw geld altijd bij de hand. Probeer je geld te verdienen door te beleggen, dan moet je er rekening mee houden dat je jouw geld voor langere tijd kwijt bent. Je kunt je aandeel namelijk niet meteen verkopen als je winst wil maken op je belegging, dus als je geld investeert in een aandeel, grondstof en/of obligatie moet je er rekening mee houden dat je het geld niet binnen een dag terug hebt als je het nodig hebt.

Afhankelijk van de economie

Daarnaast ben je met het beleggen in aandelen, grondstoffen en/of obligaties afhankelijk van de economische omstandigheden van dit moment. Soms zijn de economische ontwikkelingen positief en verdien je veel geld met jouw beleggingen, maar soms gaat het ook minder goed met de economie of gebeurt er iets in de economie van het land waardoor jouw beleggingen minder waard zijn. Je bent altijd afhankelijk van economie, dus je loopt altijd beleggingsrisico als je geld investeert in een bepaalde vorm van beleggen.

Het kost veel tijd en kan stressvol zijn

Tot slot kan het beleggen in aandelen, grondstoffen en/of obligaties veel tijd kosten en veel stress opleveren. Besteed je jouw beleggingen uit, dan heb je niet te maken met dit nadeel. Doe je jouw beleggingen helemaal zelf, dan moet je altijd bezig zijn met jouw beleggingen om daadwerkelijk geld te kunnen verdienen met jouw belegging. Ben je niet altijd bezig met jouw belegging, dan kan dit je geld kosten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *