Wereldhave kiest voor groei


Bezien vanaf 2008 bevindt het aandeel Wereldhave zich op een redelijk niveau. Eind vorige week noteerde het rond de 63,02 euro. Bezien over de afgelopen jaren is dit niet slecht. Het aandeel heeft slechtere momenten gekend. Hoger stond het aandeel in de periode augustus 2009 tot augustus 2011. Voor de echt betere momenten moet verder worden teruggekeken naar de jaren voor 2008.

Koersdruk door claimemissie

Ook op 5 december 2014 dipte Wereldhave nog op 51,48 euro. Het gevolg van een fikse koersval die op 28 november inzette toen het aandeel nog op 63,07 euro stond. Dit was echter het logische gevolg van de claimemissie die Wereldhave op 28 november aankondigde. Deze claimemissie had een waarde van 550 miljoen euro en was bedoeld om 6 Franse winkelcentra te kunnen kopen. Omdat de nieuwe aandelen werden uitgegeven met een fikse korting, kwam de koers van het aandeel Wereldhave tijdens die emissie onder druk te staan. Tussen 4 december 2014 en 5 februari 2015 herstelde de koers zich weer tot 64,94 euro.

Groei door aankoop

De nieuwe claimemissie kondigde ook een nieuw moment aan in de bedrijfsvoering van Wereldhave. Werd de afgelopen jaren door financiƫle perikelen vooral vastgoed afgestoten, de acquisitie van de Franse winkelcentra zette weer de stap naar groei. Vooral aan de bezettingsgraad van deze winkelcentra moet flink worden gesleuteld. Die ligt lager dan binnen het bezit van Wereldhave gebruikelijk is. Wereldhave topman Dirk Anbeek verwacht dit binnen drie jaar te kunnen oplossen. De acquisitie zal volgend jaar direct al bijdragen aan de winst per aandeel.

Wijzigingen in aandelenbezit

Opmerkelijk was de persoonlijke deal van Topman Dirk Anbeek die op 31 maart bekend werd. Hij verkocht 2500 aandelen en haalde daarmee bijna 160.000 euro op. Er waren in maart meer wijzigingen in aandelenbezit Wereldhave. Vooral de aankoop door State Street Corporation viel op. Het bedrijf nam een kapitaalbelang van 3,29 procent, met een stemrecht van 2,52 procent.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *