Zo ben je de baas over jouw financiën


Soms kan het best weleens lijken als of het geld de baas is en jij de slaaf bent, in plaats van omgekeerd. Geld is dan geen lust om je leven beter te maken, maar een last die het je alleen maar moeilijker maakt. Dat kan natuurlijk ook anders. Het is dan belangrijk dat je zorgt dat jij de baas over de situatie wordt. Dit kan je doen door een aantal simpele handvatten te pakken en je hieraan op te trekken. Voor je het doorhebt is jouw leven totaal veranderd en heb je nooit meer een probleem met geld. Dat werkt als volgt.

Geld maakt niet gelukkig

Hoewel het gezegde misschien als een cliché klinkt, is het belangrijk om naar de kern van de boodschap te kijken. Wanneer geld een centrale rol in je leven speelt, bijvoorbeeld omdat je veel schulden hebt, of juist omdat je altijd op zoek bent naar nog meer, dan gaat dit vaak ten koste van je levensgeluk. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot overspanning en burnoutklachten omdat er voortdurend de noodzaak lijkt te bestaan om meer te werken en meer te doen omdat dit meer geld oplevert. Juist door op zoek te gaan naar zaken waarin geld geen rol speelt kan je zorgen dat geld minder belangrijk wordt.

Leer plannen

Handvat nummer twee werkt in alle gevallen altijd goed. Het is essentieel om de inkomsten en uitgaven die in jouw dagelijkse gang van zaken zijn opgenomen te leren plannen. Door op elk moment precies te weten hoe je ervoor staat zal je flink wat meer rust voelen. Dit zorgt ervoor dat geld als vanzelf ook minder belangrijk gaat voelen. Daardoor zal je je weer meer de baas over je eigen situatie gaan voelen. Dit is een belangrijke stap die je ook door kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld je kinderen, maar ook mensen in je omgeving, handigheidjes op het gebied van planning leren die jou hebben geholpen.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *